luni, 18 iunie 2012

Implementarea ciclului schimbării convingerilor - o metodă

Ciclul schimbării convingerilor, despre care am vorbit în postarea anterioară, este util numai dacă este implementat. Vă prezint astăzi o metodă (dintre multe altele) ce permite acest lucru. 

Ideea de bază este ”spațializarea” fiecărei etape din ”peisajul” schimbării și actualizarea cât mai deplină a fiziologiei specifice acelei etape. Cei cărora vă este familiar limbajul NLP, ați recunoscut, probabil, rezonanțele acestei perspective și le veți recunoaște și în cele ce urmează.


Putem spațializa momentele ciclului schimbării într-un mod foarte simplu: așezăm pe podea, în ordine, câte un bilet, corespunzător fiecărui moment, astfel încât biletele să formeze, pe cât posibil, o curbă închisă (elipsă, cerc etc.). Astfel, elipsa noastră va fi constituită de următoarele momente: ”vreau să cred”, ”dispus să cred”, ”cred”, ”mă îndoiesc”, ”am crezut”. În interior, vom așeza un bilet suplimentar, corespunzător unei stări de ”încredere” - aceasta poate fi o stare în care nu ați știut ce să credeți, însă ați avut încredere în voi înșivă sau într-o autoritate superioară (divină sau nu). 

Odată contruit acest decor, el poate fi folosit în multe modalități. Cea mai simplă cale este să vă gândiți la o convingere pe care vă doriți să o aveți sau una pe care doriți să o întăriți și să parcurgeți toate momentele ciclului. Pentru scopul nostru, să numim această convingere ”convingerea violet”. Instrucțiunile pot fi după cum urmează:

1. Așezați-vă în câmpul ”vreau să cred” și gândiți-vă la convingerea violet. Păstrând această convingere în minte, pășiți în câmpul ”dispus să cred”. 

2. Cum v-ați simți dacă ați fi deschiși față de convingerea violet? Trăți cât mai complet această experiență. Când simțiți că este potrivit, pășiți în câmpul ”cred”, concentrați asupra convingerii violet. 

3. Amplificați starea pe care ați accesat-o în etapa anterioară. Dacă apar convingeri incompatibile în timp ce sunteți în câmpul ”cred”, păstrați-le în minte și treceți în câmpul ”mă îndoiesc”.

4. Pășiți în câmpul ”încredere” și actualizați starea de încredere, de siguranță pe care ați simțit-o în anumite momente - acele momente când ați fost cel mai aproape de voi înșivă. Dacă nu au fost astfel de momente, gândiți-vă cum v-ați simți într-un astfel de moment. Amplificați acum starea obținută și păstrați-o. În lumina ei, aduceți la suprafață intențiile pozitive ale convingerilor pe care le aveți în atenție - atât intenția pozitivă a convingerii violet, cât și pe cele ale convingerilor incompatibile sau conflictuale. Toate au în spate intenții pozitive în ceea ce vă privește i.e. toate îndeplinesc o funcție pozitivă și de pe urma fiecăreia aveți beneficii secundare - conștient sau nu. Luați în considerare ce schimbări ați putea face în cazul convingerii violet. De asemenea, luați în considerare dacă există elemente utile ale vechilor convingeri ce ar putea fi păstrate și încorporate în convingerea violet.

5. Cu starea și ”revelațiile” obținute în câmpul ”încredere”, întoarceți-vă la convingerile pe care le-ați lăsat în câmpul ”mă îndoiesc”. Luați-le și duceți-le în câmpul ”am crezut”. 

6. Pășiți din nou în câmpul ”cred” și aduceți în atenție convingerea violet. Experimentați noua stare de încredere și verbalizați orice descoperire făcută în timpul întregului proces. 

7. Pășiți din nou în câmpul ”încredere” și luați în considerare schimbările făcute. Conștientizați că puteți orice fel de modificări în viitor, dacă va fi cazul.

Pentru unele persaone este suficientă ”plimbarea” convingerii violet prin fiecare moment pentru a constata schimbările dorite.

Pe curând! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu