joi, 26 aprilie 2012

”Nu știu” este o scuză proastă

Există persoane care îl folosesc pe ”nu știu” pentru a legitima unele dintre cele mai păguboase atitudini. "Pentru că nu știu, nu fac nimic; pentru că nu știu, îi agasez pe alții să facă în locul meu; pentru că nu știu, sunt nepoliticos sau violent atunci când alții refuză să acționeze în locul meu."

În spatele lui ”nu știu” folosit permanent ca o scuză, eu aud:
Aș putea face acest lucru, însă sunt prea leneș(ă). De asemenea, respectul pentru mine însumi este scăzut, astfel încât sunt convins că nu pot corecta această deficiență. Tu ar trebui să mă eviți și să-ți petreci timpul cu o persoană mai valoroasă. Pe de altă parte, dacă tot ești aici, înseamnă că mă placi și ai putea să-mi fii de folos. Dovedește că mă placi și că mă accepți și rezolvă tu asta în locul meu! Altfel, mă voi supăra.


”Nu știu” este o expresie legitimă atunci când exprimă ignoranța și nu atunci când este scuză sau mijloc de folosire perversă a puterii. 
Ca adulți, suntem responsabili pentru educația noastră. Dacă avem deficiențe într-un anumit domeniu - (și care sunt domeniile în care știm tot?), trebuie să învățăm. 

Nimeni nu știe cu precizie ce cunoștințe și ce abilități vor fi folositoare de-a lungul vieții. De aceea, toată lumea ghicește (unii fac și sisteme de învățământ pe temeiul acestui ghicit), iar în cele mai bune cazuri ghicitul este aproape în totalitate greșit. De aici nu rezultă că mersul la școală și educația timpurie sunt inutile. Dimpotrivă! Ele sunt foarte utile. Însă cine crede că sistemul de învățământ este perfect, în sensul că îți poate oferi toată instrucția de care ai nevoie, se află în confuzie. Iar boala nu poate decât să se agraveze dacă persoana respectivă își construiește atitudinea pe care am descris-o la începutul acestei postări.

Din cele de mai sus, cred că rezultă următoarele:

Niciodată să nu te scuzi pentru că nu ți-ai atins un obiectiv, folosind lipsa ta de cunoaștere. Este un comportament ce te descalifică și oricum nu te ajută. Este, de asemenea, o modalitate grozavă de a respinge persoanele de succes din viața ta. 

Este cert că ai deficiențe în anumite domenii. Este perfect normal! Poate că educația pe care ai primit-o (la școală sau de la părinți) este una slabă sau inexistentă. Este păcat, însă asta este. 

Dacă nu știi cum, învață cum. Folosește-ți acel organ ce ți-a permis să înveți să mergi, să vorbești, să citești și să scrii! Se numește ”creier”. Crezi că numai atât poate învăța? Poate muuuult mai mult! 

Să-l folosim pe ”nu știu” în epoca în care trăim este un comportament patetic. În epoca informației, un astfel de comportament obosit ne face să apărem ca leneși, proști și nedemni de încredere.

Data viitoare când mai suntem tentați să spunem, plini de plăcere perversă, ”nu știu”, să spunem: ”nu știu deocamdată. Învăț.” Și să căutăm cărți, să căutăm cursuri, să căutăm experți ce ne pot ajuta. Și să ne punem pe treabă și să învățăm. Scuzele penibile trebuie aruncate! Ne fac doar rău.

Pe curând! :) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu