luni, 12 martie 2012

Verifică-ți maestrul!


Am înființat acest blog având intenția de a cunoaște oameni și de a împărtăși opiniile mele în diferite domenii. 

Îmi este teamă să ajung ”guru”. Cred că știți despre ce vorbesc. Vorbesc despre acele persoane care vorbesc ca și cum ar avea întotdeauna dreptate. Vorbesc în fața audienței ca și cum cei care ascultă ar fi idioți și incapabili să realizeze într-un an ceea ce el, gurul, a realizat într-i singură zi. Disprețuiesc aceste persoane! Întotdeauna am simțit asta.

Pe de altă parte, este posibil să te afli uneori într-o poziție de guru prin natura ocupației sau, pur și simplu, conjunctural. M-am gândit la câteva modalități prin care poate fi ajutată o astfel de persoană să mențină contactul cu realitatea. 
  • Întrebați ”Ați făcut asta personal?” Mulți ”maeștri” n-au mai făcut practică de mult timp. Este ușor să uiți diferența dintre a da sfaturi cu privire la X și a face X. Și pe măsură ce trece timpul, cu atât mai simplu i se pare să facă X. 
  • Întrebați ”De unde știi ceea ce afirmi?” Expresii ca ”studiile arată”, ”știința a demonstrat”, ”am văzut”, ”teoria dominantă este” sunt, toate, posibile exprimări fără acoperire. Ce studiu? Unde ai văzut? Cine și cum a demonstrat?
  • Întrebați ”Care sunt limitele teoriei pe care o propui?” Nu există teorie perfectă. O persoană instruită cunoaște limitele teoriei sale, iar dacă este de încredere va prezenta alternativele teoriei sale și contextele în care ar putea fi adoptate. 
  • Observați dacă își admite greșelile. O persoană care nu admite că greșește este periculoasă. Iar dacă nu greșește niciodată, este foarte posibil să fie o persoană lașă. Însă, dacă au greșit și nu recunosc, proiectează o imagine falsă despre ei și despre ce înseamnă a fi om. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu