luni, 5 martie 2012

Iubirea

Există un mit ce parazitează de foarte mulţi ani (a demonstrat-o Denis de Rougemont) cultura europeană: iubirea este indisociabil asociată cu drama, cu suferinţa. De la Tristan şi Isolda, iubirea este pasiune; prin urmare, este suferinţă; prin urmare, este nefericire. Este expresia imposibilului, al faptului ce nu poate fi realizat; în ultimă instanţă, se asociază firesc cu moartea. Orice iubire fericită este fără ecou, este mută. Numai marile eşecuri amoroase sunt importante şi paradigmatice.
 
Împotriva acestui mit – reper pentru multe poveşti de iubire – ne-am putea întreba dacă nu cumva iubirea poate fi numită "adevărată" numai în măsura în care este sinonimă cu fericirea protagoniştilor; sau, altfel spus, numai în măsura în care este resimţită ca o împlinire fără niciun putregai sau tumoră, fără regrete sau melancolie. Iubirea adevărată este experienţa bucuriei împărtăşite şi, ipso facto, transformă întreg spaţiul din jurul său. Nu militez aici pentru starea porcină de nesimţire în doi şi de mulţumire perpetuă – în niciun caz! Vreau să spun că iubirea adevărată este restauratoare, creatoare, împrospătează şi umple de farmec. Este tonică, simplă, molipsitoare. O iubire ce ruinează vieţi este una strâmbă. Tristeţea, neîncrederea, gelozia, teama de viitor sunt tot atâtea premise ale ratării. Iubirea adevărată este întotdeauna martor al reuşitei umane, o binecuvântare ce îmbogăţeşte şi împlineşte destinul pământesc. Fericirea se intensifică atunci când este atentă la fericirea celuilalt, iar comunitatea trăieşte sub un cer curat, prielnic şi pe un pământ roditor. 

Am publicat aceste rânduri în revista Conștiința.

Un comentariu:

  1. iubirea este asenuita in prima faza extazului fiind urmata de un lung sir de dezamagiri si esecuri....:-< pentru ca ratiunea nu se impaca cu inima si inima este "sefa"...ratiunea fiind subalternul,care preia controlul poate mult prea tarziu.de ce nu incercamnoi sa o facem sa fie decat inplinirea deplina cu noi insine???oare nu ne am simti mai bine?!!!

    RăspundețiȘtergere