joi, 8 martie 2012

Cum reușim să rămânem cu sănătatea șubredă

Fiecare dintre noi, ca ființe umane, suntem programați să urmăm calea cea mai ușoară. Suntem programați să ne conservăm energia pentru orice situație în care am putea avea nevoie și evităm, pe cât posibil, orice risc.

De aceea ne simțim atât de confortabil în situația în care aflăm. Și de aceea este atât de dificil să ne schimbăm, chiar și atunci când viețile noastre depind de schimbare. Mă refer, desigur, la sănătatea noastră.
Undeva, în adâncul nostru, ne este frică de schimbare. Ne este frică să pornim pe un drum nou. Ne este frică de început.

Însă, când vine vorba de sănătate, e foarte posibil ca locul unde ne aflăm să nu fie sigur. Familiar, desigur! Însă nu este sigur.

Scuzele pe care le folosim pentru a justifica o oră în plus la TV, o ”ultimă dată” la fast-food, o zi suplimentară de ”odihnă” sunt uneltele fricii de schimbare. Ceea ce ne spunem nouă înșine pentru a ne distrage atenția, pentru a scăpa de vină sunt doar cerneala caracatiței. Nimic mai mult!

Este timpul să tăiem nodul. Vă propun o listă cu cele mai comune trei scuze ce țin oamenii bolnavi și incapabili de schimbare. Dacă le recunoașteți, e posibil să vreți să le eliminați. :)


1. ”Înainte de a începe, am nevoie de un program.”
Sigur, planificarea este importantă. Însă, aceasta este doar amânare, tragere de timp. Probabil că știți ce se întâmplă: ”Înainte de a începe, trebuie să-mi cumpăr hainele potrivite. Și pantofii de sport. Și să-mi fac abonament la o sală. Și să-mi instalez niște aplicații pe telefon. Apoi voi planifica dieta potrivită și voi merge la cumpărături. Atunci voi fi gata să încep.”
Este posibil ca, într-adevăr, să aveți nevoie de toate acestea. Însă, întâi începeți.

Este foarte simplu: ieșiți afară și plimbați-vă sau urcați-vă pe bicicletă! Mergeți într-o direcție cinci minute. Repede, lent - exact așa cum doriți. Apoi vă puteți întoarce. Bucurați-vă și veniți acasă. Repetați în ziua următoare, și a treia zi, încercând din ce în ce mai multe lucruri pe măsură ce corpul vă permite.

Construiți impulsul făcând ceva mărunt în fiecare zi. Numai după aceea vă puteți gândi la planificare.

2. ”Mi-am ieșit din formă. E dificil să mă gândesc cum să devin sănătos.”
Încă nu a venit momentul să vă gândiți la a fi în formă. Ceea ce este important acum este să faceți primul pas.
Priviți activitatea asta ca pe un experiment: luați-vă angajamentul să mâncați sănătos și să faceți sport pentru o săptămână, să aflați ce se întâmplă. Fiți curioși, iar angajamentul să fie unul serios: stabiliți niște reguli, spuneți și altora despre hotărârea luată și nu trișați.

După ce programul se sfârșește, vă puteți felicita că l-ați respectat. Dacă nu mai sunteți entuziasmați să continuați, puteți renunța fără să vă simțiți vinovați să vă schimbați abordarea.

Dar, e posibil să vă simțiți mai ușori, cu mai multă energie. Mai bucuroși. Acestea sunt beneficii imediate, independent de distanța la care vă aflați de idealul vostru.

Vă puteți gândi: ce s-ar întâmpla dacă ați respecta acest program timp de 30 de zile? Mai faceți o încercare, angajându-vă la fel de serios și evaluați din nou la sfârșitul programului.

3. ”Oamenii vor râde de mine când voi face sport, deoarece nu sunt în formă.”
În primul rând, vă puteți întreba: cine anume va râde, mai precis? Și ce s-ar întâmpla dacă ar râde? Ar fi atât de grav, încât să nu merite să vă antrenați? Iar, dacă nu vă antrenați, nu vor râde pentru că sunteți ieșiți din formă?

Pe de altă parte, să nu exagerăm! Adevărul este că celor mai multe persoae nu le pasă de noi. Cei mai mulți sunt absorbiți de propriile gânduri și probleme și aproape că nu au habar că există ceva în afara lor. 

Se mai poate întâmpla și altceva: puteți deveni lideri dâand propriul exemplu. Când oamenii vă vor vedea că lucrați pentru a fi în formă, își vor aminti de propria lor luptă internă. În aparență, privesc și judecă. Însă, știu că în adânc aplaudă și admiră. 

Timpul pentru a face primul pas este azi. Acționați înainte de a inventa o nouă scuză. Există pericolul să construiți o fortăreață de scuze, ce nu mai poate fi cucerită. 

Începutul este partea cea mai dificilă. Pe măsură ce apar rezultatele și beneficiile, devine din ce în ce mai ușor. Veți descoperi că aveți mai multă energie cu cât cheltuiți mai multă într-un mod înțelept. Este una dintre cele mai bune investiții pe care le puteți face!

Desigur că este posibil să vă împiedicați, mai ales la început! Secretul nu este să nu cazi niciodată. Secretul este să te ridici întotdeauna. Când o dați în bară, folosiți asta pentru a deveni mai buni, nu pentru a renunța. 

Iar când scuzele își arată chipul hidos și își fac auzit horcăitul, zâmbiți și înlăturați-le suveran! 

Pe curând!

P.S. Sunt bucuros că mi-am revenit după o boală destul de lungă ce m-a ținut aproape sedentar și anunț cu bucurie că am reînceput antrenamentele. Fac sport din nou! Încep de la 95 kg și voi avea din nou 7
75-80 kg! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu