joi, 9 februarie 2012

Regula secretă pentru a schimba orice obicei

Obiceiurile cel mai greu de schimbat sunt cele ce par a fi în afara controlului. Vrem să ne schimbăm, dar pare că nu avem ”voința” necesară. 

Pentru mine, astfel de obiceiuri au fost: mâncatul în exces, rosul unghiilor, amânarea, furia, răbdarea, gândurile negative. 

Am învățat un secret ce mi-a permis să le depășesc pe cele mai multe dintre ele (mai există obiceiul mâncatului în exces :) ):

Atunci când suntem conștienți, putem schimba obiceiurile nedorite. 

Nu renunțați la citit încă! Acest secret poate să fie evident pentru unii și prea simplu pentru alții. Vă propun să aprofundăm puțin.

Când avem dorința să mâncăm ceva despre care știm că este nesănătos, cedăm de multe ori. Însă este atât de simplu? Adevărul este că raționalizăm de fiecare dată: de ce ar trebui să mâncăm prăjitura, de ce este dificil să ne abținem, de ce nu este atât de rău să o mâncăm etc. Ce rost are să suferim, de ce să nu trăim, pur și simplu, așa cum merităm?

Toate acestea se întâmplă, de obicei, fără să observăm. Este un proces tăcut, în adâncul conștiinței. Însă se află acolo. Și este foarte potent. Cu atât mai potent, cu cât nu suntem conștienți de el. 
Ne învinge de fiecare dată - nu numai în cazul mâncatului, ci și în cazul oricărui obicei pe care dorim și ne luptăm să-l schimbăm sau să-l abandonăm. Sfidează toate eforturile noastre. 

Cum putem învinge această forță teribilă?

În opinia mea, conștientizarea este cheia. Acesta este începutul. 

1. Conștientizarea este primul pas. Deveniți proprii observatori. Începeți prin a vă asculta vocea internă, observați cum se mișcă propria minte. Fiți atenți la toate procesele ce au loc. Nu interveniți. Pur și simplu, observați.
2. Renunțați la acțiune! Tânjiți să mâncați acea prăjitură sau să vă roadeți unghiile. Observați, în felul vostru unic, ce vă instruiesc gândurile voastre. Însă abțineți-vă! Ignorați ordinele! Stați nemișcați în mijlocul furtunii: priviți, ascultați și simțiți. Atât!

3. Lăsați furtuna să treacă! Nu durează decât câteva minute. Respirați și lăsați să treacă. Nu are nicio legătură cu voi.

4. Învingeți raționalizările! Apare ispita: ”Încă o dată nu strică. Nu e atât de rău! De ce atât sacrificiu?” Răspundeți: ”Așa ai spus de fiecare dată și s-a dovedit că nu ai dreptate. Știu că îmi vrei binele și aș vrea să mă ajuți să-l dobândesc.”

Când suntem conștienți, putem face schimbările pe care le dorim. Este un secret simplu, însă ne schimbă viața. Mie așa mi s-a întâmplat și voi continua să elimin obiceiurile pe care nu le mai doresc. Cred că oricine poate să facă acest lucru, în ceea ce îl privește. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu