miercuri, 8 februarie 2012

A fi îndrăgostit

A fi îndrăgostit este ceva bun, însă nu este cel mai bun lucru. Există multe lucruri mai puțin bune, însă există multe deasupra. Nu putem face din asta temeiul întregii vieți. Este o emoție nobilă, însă este doar o emoție. Nicio emoție nu rămâne la intensitate maximă. De fapt, nicio emoție nu rezistă timpului, pur și simplu. Cunoașterea durează, principiile durează, obiceiurile durează; emoțiile vin și pleacă. De fapt, starea numită ”a fi îndrăgostit” nu durează prea mult.


Însă cine ar putea să suporte o astfel de stare, care să dureze ani de zile cu aceeași intensitate? Ce s-ar întâmpla cu munca ta, cu prietenii tăi, cu somnul tău, cu pofta de mâncare, cu...? 

Desigur că a înceta să mai fii îndrăgostit nu înseamnă să încetezi să iubești. În acest al doilea sens, dragostea nu mai este o simplă emoție. Este o unitate profundă, voluntar susținută și întărită prin angajamente și obiceiuri; pentru creștini, este primirea în dar a harului. Este o explorare permanentă a propriei ființe și a ființei celuilalt alături și împreună cu el. 

Partenerii se pot iubi chiar și în acele momente în care nu se plac, în acele momente în care au divergențe; exact așa cum nu încetăm să ne iubim nici atunci când suntem nemulțumiți de noi înșine. Mai mult decât atât, partenerii își pot menține dragostea chiar și în momentele în care ar putea, dacă și-ar da voie, să fie îndrăgostiți de altă persoană. Starea de a fi îndrăgostit a fost flacăra ce i-a îndreptat unul spre celălalt; dragostea, tăcută, este cea care îi face să își țină promisiunea și să fie fideli unul altuia. Acesta este motorul ce împinge un cuplu mai departe; starea de îndrăgostit a fost scânteia ce l-a pornit. 

Un comentariu:

  1. Excesul de sentimente nu a ucis pe nimeni dar nici nu a făcut bine nimănui. Părerea mea este că starea "de îndrăgostit" nu este benefică deloc minţii dacă nu este controlată strict. Desigur , nu toţi îşi ţin în frâu sentimentele...

    RăspundețiȘtergere