vineri, 10 februarie 2012

Adolescența

Cum îți poți îmbunătăți viața atunci când ești adolescent și nu poți controla multe din cele ce ți se întâmplă?

Schimbi ceea ce poți controla și lași să treacă orice altceva.

Unul dintre subiectele ce apar cel mai des în discuțiile pe care le am cu elevii mei (toți sunt liceeni) este relația cu părinții. Cum ar putea să își îmbunătățească viața, în timp ce se află încă sub controlul părinților?

Nu este ușor, recunosc. Însă, poți face multe, oricare ar fi situația.


Să ne gândim la un exemplu. Dacă părinții sunt permanent supărați pe tine, te critică și te controlează permanent, cum faci față?

Încearcă asta.

Privește orice interacțiune cu părinții ca pe o oportunitate extraordinară.

Oportunitatea de a deprinde și de a exersa răbdarea.

Oportunitatea de a exersa empatia. 
Oportunitatea de a renunța la prejudecățile privitoare la comportamentele altor persoane.

Oportunitatea de a învăța luciditatea.

Oportunitatea de a fi recunoscător chiar și în situațiile frustrante.

Oportunitatea de a înceta să-ți dorești ca lucrurile să fie altfel decât sunt. 


Știu că este foarte frustrant atunci când nu poți face ceea ce vrei. Adolescenții devin adulți foarte repede. Cu toate acestea, nu li se acordă libertatea, respectul și drepturile adulților. Prin urmare, nici ei nu învață și nu sunt dispuși să fie responsabili. Și aceasta, spre răul tuturor celor implicați.

Ca o paranteză, nu sunt de acord cu această situație. De ce nu acordăm adolescenților aceleași drepturi ca adulților? Știu că putem găsi multe motive... însă spuneți-le cu voce tare. Apoi gândiți-vă cum ar fi ca ele să fie folosite împotriva propriei persoane pentru a vă îngrădi libertatea. Și gândiți-vă cum au fost folosite motive asemănătoare împotriva femeilor sau a negrilor, nu cu mult timp în urmă. 
Cu toate acestea, aceasta este lumea în care trăim. Prin urmare, cum pot adolescenții să-i facă față? Iată sugestiile mele:

1. Încetează să schimbi ceea ce nu poți. Nu îți poți schimba părinții și nici nu merită să încerci. Mai degrabă, cunoaște realitatea, acceptă că există și lucrează cu asta. 

2. Identifică ceea ce poți schimba. Chiar dacă există puține posibilități, întodeauna sunt lucruri pe care le poți face. Te poți hrăni mai sănătos? Poți face mai mult sport? Poți să renunți la câteva minute de TV și să citești sau să creezi mai mult? Poți zâmbi mai mult? Poți înțelege mai mult? Există multe schimbări infime pe care le poți face, în anticiparea celor mari, pe care le vei face la timpul potrivit. Iar când este cazul, cere ajutorul.

3. Îți poți controla mintea. Trăiește momentul. Învață să vezi oportunitățile oriunde. Învață să vezi greșelile drept ceea ce sunt: oportunități de a învăța.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu