marți, 31 ianuarie 2012

Frica de succes: ce s-ar întâmpla dacă aș reuși?

Este posibil ca uneori să te găsești în situația în care ai un scop pe care ți se pare natural să dorești să-l atingi și, cu toate acestea, nu pare să acționezi suficient în direcția potrivită. Nu îți este frică de eșec sau de respingere, calea ce trebuie urmată este clară, iar ocazia este una chiar interesantă. Este posibil ca, într-o anumită măsură, să ai chiar un oarecare progres. Totuși, în cea mai mare parte a timpului ești într-o formă slabă, și nu este sigur de ce. Starea aceasta apare, de obicei, atunci când este vorba despre scopuri pe termen lung, cum ar fi începerea unei noi afaceri, slăbitul, alimentația sănătoasă, sau găsitul unei noi slujbe.
O întrebare pe care am gasit-o foarte utilă în aceste situații este: ce s-ar întâmpla dacă aș reuși? Lăsăm la o parte ceea ce sperăm să se întâmple și ceea ce sperăm să nu se întâmple și considerăm, realist, ceea ce este probabil să se întâmple. Îți atingi scopul. Apoi ce se întâmplă? Ce altceva se mai schimbă?


Nu vorbesc aici despre un răspuns dat în 10 secunde, de genul ”Dacă slăbesc, voi fi suplu.” Acordă 20-30 de minute pentru a te gândi cum s-ar schimba viața ta dacă ți-ai atinge scopul (fără TV prin preajmă, sau alte distracții). Adesea, există efecte secundare pe care nu le anticipezi conștient, însă inconștient sunt suficiente pentru a sabota acțiunile. De exemplu, dacă slăbești, s-ar putea să devii mult mai atrăgător/atrăgătoare și vei primi avansurile multor persoane; sau, dacă slăbești, vei avea mereu impresia că ai o boală incurabilă (deoarece o convingere puternică a ta este că oamenii bolnavi sunt slabi). 
Este un fapt banal că orice decizie are costuri. Succesul presupune schimbare, iar orice schimbare are consecințe pozitive și negative. Adeseori, oamenii pretind că vor ceva, în timp ce, în percepția lor, efectele negative le întrec pe cel pozitive. O metodă de a depăși problema este de a lua în considerare fiecare efect negativ și de a-l ”prelucra”: fie găsești o metodă de a-l elimina, fie o metodă de a-l accepta. 
Este într-adevăr util să te concntrezi asupra efectelor pozitive. Însă nu este inutil să iei în considerare și partea întunecată, acceptând că și ea există în mod legitim. 

Spre deosebire de frica de eșec sau de respingere, frica de succes este mult mai subtilă, deoarece este aproape mereu inconștientă. De fapt, nu succesul în sine este nedorit, ci efectele secundare ale succesului, care se pot dovedi nedezirabile în mod legitim (iar în acel moment, scopurile trebuie reformulate). Temerile neevaluate conștient au tendința să crească. Explicația poate fi dată în termenii condiționării comportamentale. Astfel, atunci când eviți un efect secundar al succesului, obiceiul amânării este întărit, iar acțiunea devine din ce în ce mai dificilă.  

Ce s-ar întâmpla dacă ai reuși? Dacă slăbești... începi afacerea... mergi la facultate... renunți la fumat... ai un copil... devii milionar... etc. etc. etc.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu