vineri, 27 ianuarie 2012

Cum să ai atitudinea potrivită la interviul de angajare (3)

Am promis un exercițiu pe care îl cred folositor în a vă ajuta să dezvoltați acea atitudine de încredere în sine, potrivită pentru a vă prezenta la un interviu de angajare.

Exercițiul este structurat în două etape principale. Primul pas este de a vizualiza cum s-ar comporta o persoană ce are o astfel de atitudine. Pasul al doilea este de a simți cum ar fi să vă comportați în acel mod. 


Veți vizualiza mai bine dacă sunteți relaxați. Petreceți câteva momente pentru a vă imagina o persoană - poate fi reală sau doar fictivă - ce are atitudinea despre care am vorbit. Imaginați-vă că se prezintă la un interviu de angajare. Mai precis, imaginați-vă ce comportament ar afișa această persoană. Iată câteva exemple în acest sens:

 • Vorbește ceva mai rar decât în mod obișnuit, cu o voce mai profundă.
 • Stă drept în timp ce vorbește, fiind, în același timp, relaxată.
 • Zâmbește, își privește interlocutorul în ochi și gesticulează moderat în timp ce vorbește. 
 • Adresează și răspunde la întrebări, astfel încât interviul are aerul unui dialog. 
Cele de mai sus sunt doar câteva idei. Însă, fiecare își poate construi scena așa cum își dorește. Cred că e bine să urmăriți următoarele:
 • Ce postură adoptă, cum merge și cum vorbește
 • Cum și ce răspunde la întrebările ce i se adresează
 • Care îi sunt convingerile despre sine și despre ceilalți.
Cheia este să-i observați comportamentul și impactul pe care îl are asupra celor care conduc interviul.


Petreceți timpul necesar pntru a vizualiza scena descrisă mai sus. Repetați procesul de mai multe ori, văzând și auzind cât mai multe detalii. 


După ce ați observat persoana aleasă comportându-se excepțional, următorul pas este să reîncepeți interviul, încă o dată. De data aceasta, însă, transformați trăsăturile persoanei în trăsăturile voastre. Cu alte cuvinte, de data aceasta vă vedeți pe voi înșivă parcurgând interviul. Amintiți-vă să vizualizați totul așa cum ați procedat și în cazul persoanei imaginate. 


Am ajuns la ultimul pas. Începeți încă o dată interviul. De data aceasta, pășiți în corpul dumneavoastră imaginar. Explorați interviul perfect din spatele propriilor ochi. Vedeți exact ce ați vedea în acel moment, auziți exact ce ați auzi și simțiți exact ce ați simți în timpul interviului perfect. 


Repetați acest exercițiu cât puteți de des. Însă, nu exagerați. Creierul nostru învață foarte repede. Sunt suficiente 15 minute/zi pentru a exersa. Veți obține rezultate mult mai bune dacă veți exersa 15 minute în fiecare zi, timp de o saptămână, decât dacă veți exersa o oră, într-o singură zi. Pe de altă parte, ar fi rău să vă transformați într-o persoană care se gândește la succes atât de mult încât nu mai are timp să-l obțină. 


Vă doresc să aveți spor! Aștept gândurile voastre legate de acest exercițiu. Pe curând! :)3 comentarii:

 1. Foarte utile sfaturi...oricum, abia dupa 2-3 interviuri putem avea comportamentul si atitudinea adecvate unui interviu...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc pentru apreciere!
   Într-adevăr, întotdeauna putem învăța din experiență. Îmi place, totuși, să cred, că putem merge la sigur, în ceea ce privește atitudinea, chiar de prima dată. Ăsta este rostul unui exercițiu ca cel descris de mine.

   Ștergere
 2. Buna ziua,
  Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa ne sustineti in campania noastra umanitara “Sa fim oameni” punand pe blogul d-voastra logo campaniei de unde il puteti lua de pe pagina http://safimoameni.blogspot.com pagina promoveaza-ne.
  Va multumesc pentru intelegerea acordata!
  P.S. astept un raspuns pe la pagina de e-mail: safimoameni@yahoo.com

  RăspundețiȘtergere